Da li Šiptari zaista napuštaju Kosovo?


Proteklih dana srpski mediji, a sve po nalogu bratije iz Nemanjine 11, podgrevaju već dovoljno vruću atmosferu u javnosti pričama o masovnom egzodusu Arbanasa sa Kosova. Čaršiji željnoj teorija zavere plasiraju se priče o tobožnjoj pripremi rata, o tome kako Šiptari sklanjaju porodice na sigurno jer žele da krenu u nove terorističke akcije, itd, itd… Jednom rečju: budalaštine. Narod kao narod, jedva čeka dobru temu, koju će prežvakati milion puta i tako je na kraju u potpunosti obesmisliti. O čemu se, zapravo, radi?

Šiptari su, sve dok su imali status autonomne pokrajine, do perfekcije usavršavali život na račun republike (Srbije). Formalno su bili njeni državljani, od nje su dobijali sve prinadležnosti koje im (ne) pripadaju, a zauzvrat nisu ispunjavali nikakve obaveze. Računi za struju, infostan, komunalne i druge usluge jednostavno nisu plaćani, a vlast iz Beograda je to prećutno tolerisala da ne bi došla na rđav glas u međunarodnoj zajednici. Što dovoljno govori o tome kakva se gomila nesposobnjakovića prihvatila vođenja države u proteklih nekoliko desetleća. Bojite se da ćete pokvariti sliku o sebi tako što ćete primorati građane da plaćaju za isporučenu uslugu, ali zato nije problem da se druga sporna pitanja rešavaju upotrebom oružane sile, bilo da su u pitanju plave ili SMB uniforme.

Onda su Arbanasi ostvarili svoj dugogodišnji san, postali su većina na Kosovu i dobili su podršku iz sveta, pa tako proglasiše nezavisnu državu Kosovo, koju u ovom trenutku priznaje 108 zemalja sveta. Uz proglašenje države išlo je i formiranje sopstvenih institucija, i Kosovo je odista počelo da liči na pravu državu. Na pravu, ali i na pravnu. Budući da su i dalje pod protektoratom Evrope (i pod budnim okom Amerike), Šiptari su posle više decenija prinuđeni da poštuju institucije sistema, i da plaćaju račune, poreze i da ispunjavaju sve druge obaveze prema državi. Sa druge strane, dvojac Dačić-Vučić je u Briselu potpisao Sporazum po kome je Kosovo praktično priznato i od strane Srbije, i formalno smo postali inostranstvo, te na pomoć i toleranciju Beograda više ne može da se računa. Bolećivi srpski državnici (sramota ih je uopšte nazvati državnicima, ali oni to nažalost jesu) pronašli su, ipak, načina da izađu u susret Tačijevim Štrumpfovima.

Državljani Kosova, koji se u zemlje Evropske Unije upute preko teritorije Srbije (iako im je daleko bliže da to učine preko bratske Albanije i Jadranskog mora), na graničnim prelazima dobijaju privremene isprave Republike Srbije, i tako im se omogućava dalje putovanje. Oni, dakle, u EU odlaze kao građani Srbije, a ne kao građani Kosova. Time stiču pravo da kada se iz te iste Evrope vraćaju kući, bilo svojom voljom bilo zbog toga što su odande proterani, dođu na teritoriju centralne Srbije i tu i budu zbrinuti. Jer, zaboga, oni su građani Srbije, o čemu kao dokaz podnose lična dokumenta dobijena od ministarstva unutarnjih dela pod upravom lažnog doktora nauka. I eto Šiptara opet, kao u stara dobra vremena, na teretu srpskih poreskih obveznika. Eto ih opet na najslađoj sisi majke Srbije, jer odavno se u narodu reklo da umiljato jagnje dve sise sisa. Pa tako i dovitljivi Arbanasi imaju svoju državu, koju vole, i imaju svoju Srbiju, koju zloupotrebljavaju do beskonačnosti.

A Srpska napredna stranka i vladajuća garnitura gurnu pred kamere onog slinavog ministra da saopšti kako je to dobra vest i dokaz kako Srbija krupnim koracima grabi ka poziciji lidera u regionu, i onda kao dokaz navede kako veliki broj građana Kosova aplicira za srpsko državljanstvo. Čega se pametan stidi, budala se time ponosi, vazda bilo i biće. Propratno dešavanje, ali to ni po čemu ne znači da je to beznačajno, u celoj priči jeste pojava nemačkih policajaca na teritoriji Srbije, u ataru sela Hajdukovo, u okolini Subotice. Predstavnici IV Rajha poslati su u pogranični pojas u predelu Subotice sa svojim vozilima i tehnikom, da bi pratili tobožnji talas ilegalnih emigranata. Nekako se ne spominje da isti ti policajci, čije je prisustvo opravdano nadgledanjem granice EU, patroliraju ulicama i putevima Srbije naoružani službenim naoružanjem, što je protiv Ustava ove (i svake druge na svetu) države. Zanimljivo bi bilo čuti šta gologlavi borac sa smetovima i poplavama ima da kaže po pitanju neometanog kretanja nemačke policije po suverenoj teritoriji naše države. Iako ovo odavno više nije država.

Ne treba nasedati o te priče koje se kroz medije provlače po diktatu, treba gledati kako se rasprodaje ono malo nacionalnog blaga što je ostalo da se proda. Treba potražiti vezu između Esmarka, koji je navodno najozbiljniji kandidat za kupovinu smederevske železare, i kompanije MNSS koja je ojadila železaru u Nikšiću. Zajednički imenitelji u toj balkanskoj konekciji, pored iste adrese u Holandiji gde su obe firme registrovane, jesu sklonost premijera Srbije i Crne Gore ka uništavanju države i lično bogaćenje, kao i Vladimir Beba Popović, koji je obojici premijera savetnik za debele novce (čitaj: provizije prilikom rasprodaje državne imovine).

2 thoughts on “Da li Šiptari zaista napuštaju Kosovo?

 1. Bravo za tekst! Mi smo nažalost oslepeli od pokušaja da opstanemo, ne vidimo ili na se ne tiče ono što nam je pred nosom, dok se njima pružaju svi uslovi da se šire kao epidemija. U vremenu mera štednje meni je jako teško da gajim patriotizam prema Kosovu, iako su moji koreni sa te zemlje. Jer pojedinci dole i dalje primaju dve plate, dve penzije… dok se nama ovde zakida. Sve ne bismo li pričali na sva usta kako se ne odričemo Kosova. A ono je izgubljeno odavno.

  Liked by 1 person

  • Umesto da se radi na dugoročnoj strategiji povratka Kosova pod okrilje Srbije, ovaj narod se mentalno siluje i prodaju mu se razne budalaštine, samo da bi se skrenula pažnja sa suštine.

   Hvala na čitanju i na komentaru.

   Sviđa mi se

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s