Srpski parlamentarizam


Džukela je konačno pokazala svoje pravo lice. I pored činjenice da je opozicija skroz oslabljena, i da u parlamentu nema nikakvog realnog uticaja, nekadašnji Šešeljev i masterov potrčko je tokom jučerašnje skuštinske sednice pao u vatru i pokazao koliko nema kontrolu nad sobom, ali ni nad događajima u državi. Koristeći stare radikalske metode za prikrivanje suštine, džukela je pretvorila sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o rebalansu rebalansa budžeta u cirkus, patetično se krijući iza lažnog autoriteta nepismenog predsedavajućeg sednicom. Do juče nisam imao predstavu ko je uopšte taj Igor Bečić, ali mi je nakon kraćeg istraživanja po Internetu sve postalo mnogo jasnije. Fakultetsku diplomu je stekao na istom univerzitetu na kome je akademsko zvanje dobio i predsednik Srbije, a magistrirao je na (takođe) privatnom univerzitetu „Union“, u Beogradu. Ne sudim o ljudima na osnovu njihovog obrazovanja, ovo sam naveo samo kao jasan pokazatelj da se radi o partijskom poslušniku, koji karijeru gradi kupujući diplome na stranačkim univerzitetima. I sada je više nego jasno odakle onoliki stepen bahatosti u vođenju sednice, i odakle onoliko izgaranje u ulizištvu kada je u pitanju džukela koja vodi SNS i ovu državu.

Moram sebi da postavim pitanja: ako su dva poslanika dovoljna da naizgled samouverenu džukelu izbace iz takta toliko da on prosto podivlja i pored činjenice što je svestan da ga snimaju TV kamere, kako onda može da se očekuje da takvo biće može odgovorno da vodi kompaniju kakva je Vlada Srbije? Ako džukela ima dovoljno bezobzirnosti i nadmenosti da pred milionskim auditorijumom – a priznali mi to sebi ili ne, volimo da gledamo skupštinski cirkus – ponavlja laži za koje već i vrapci na grani znaju da su laž, šta onda možemo da očekujemo da radi van domašaja očiju javnosti? Ako svi oni poslanici iz vladajuće većine koji su juče lizali džukelu ispod repa mogu jutros da se pogledaju u ogledalo, šta onda možemo da očekujemo od takvih individua osim da nas sve zajedno, zarad sitnog interesa, prodaju na kilo?

Zbog čega sam se, zapravo, latio tastature? Svestan sam ja da je ovo jedan u moru jalovih tekstova, koji neće promeniti ništa u ovoj nesrećnoj zemlji, ali sam ubeđen da onima koji još uvek slepo veruju u bajke koje im džukela i njegova bratija serviraju treba pomoći da se osveste, i da sagledaju realnost. Nije trenutna vlast kriva za sve loše u ovoj državi, naprotiv, krivi su svi koji su se smenjivali na vlasti od Brozove smrti do dana današnjeg, ali ova vlast je do sada pokazala najveći stepen nesposobnosti i izdajništva, uz već viđene radikalske bahatost i nevaspitanje. I upravo zbog toga ovaj režim mora da ode sa vlasti u najskorije vreme, i u toj političkoj borbi ne treba birati sredstva. Budući da džukela koja rukovodi Vladom Srbije svu svoju moć bazira na manipulaciji i lažima, ne treba se libiti ni upotrebe tih sredstava u borbi protiv izdajnika. Poželjeno je, naravno, ukazivati na njihove evidentne izdaje, prodaje, greške, katastrofalno loše poteze, ali im treba pokazati da nisu jedini koji umeju da plasiraju i šire laži. Treba ih na svakom koraku diskreditovati, pokazivati (uz argumente) koliko su loši ljudi, koliko su ogrezli u korupciju, ukazivati na svaku njihovu laž, i upravo su zbog toga društvene mreže odličan izbor za borbu protiv vlasti. Može se pročitati mnogo komentara oko toga da treba izaći na ulice, da sve što se piše na društvenim mrežama tu i ostaje, i da ne daje nikakvog efekta. To je velika zabluda.

Da bi se istinski „desio narod“, ne kao 5. oktobra 2000. godine, kada je sve bilo organizovano i finansirano spolja, potrebno je da se stvori kritična masa nezadovoljnih građana. Da bi se ta masa stvorila, potrebno je uticati na promenu svesti onih koji su – iz najrazličitijih pobuda, a uglavnom niskih – dali podršku ovom režimu, i daju mu je i dalje. Neki od ljudi koji su glasali za SNS uradili su to jer su naseli na jeftine laži političkih kurvi, pa su na glasanju zaokružili njihov redni broj. Neki od njih su u članstvu u stranci i glasanju za džukelu videli šansu da sačuvaju postojeći ili dobiju posao u državnoj administraciji. Možemo mi da se lažemo koliko hoćemo, ali srpski san nije raditi kod privatnika i napredovati, pa se tako i obogatiti; o, ne, srpski san je dobiti državni posao i taljigati lagano do penzije. Postoji određeni procenat građana koji se intimno loži na mačo tipove, a džukela se tako predstavila – kao mudonja koji će stati na crtu svima. Sada je, međutim, svima jasno da se iza te verbalne hrabrosti krije duboko uznemireni i vrlo nezreli muškarčić, koji se plaši i sopstvene senke, i koji svoju moć gradi na lažima i na prikupljanju informacija o drugima. I upravo zbog toga što se ponaša tako kako se ponaša, ja, građanin Srbije, dajem sebi za pravo da ga više ne nazivam čak ni premijerom u ostavci. On je od jučerašnjeg incidenta u Skupštini za mene džukela, i njegovo prezime mogu da pišem samo malim slovom.

Tužna je i duboko nesrećna zemlja koja ima ovakav režim. Tužna je i činjenica da se ama baš ništa ne čini da se taj režim sruši, i da se kompletan sistem demontira, a samo u tome leži spas. Korenita promena sistema i izgradnja institucija, što je osnov za kvalitetno društvo i za normalnu državu. Sve dok se u ovom istom sistemu smenjuju džukele, potpuno je nebitno koja će politička partija imati većinu u parlamentu.

Probudi se, Srbijo. Oni koji su juče pravili cirkus u parlamentu danas nisu usvojili Zojin zakon. Spisak onih koji nisu glasali za taj zakon možete pogledati na ovom linku. To je još jedna od slika parlamentarne većine.

Za kraj sam ostavio klip na kome džukela i njegove ulizice mogu da pogledaju kako se u parlamentu izražava akademski građanin master Tomislav, pa neka se upitaju šta je neprimerenije reći. „Stoka jedna“ ili ovo što sadašnji predsednik države govori predsednici parlamenta.

Advertisements

Ostavi komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s