Predlog za džentlmenski sporazum


Predložio bih predsedniku Vlade sporazum, i dao bih mu priliku da bar nasluti kako je lepo biti džentlmen i pokazati razumevanje. Svestan sam ja da je on od gospodina svetlosnim godinama daleko, i svestan sam da neće prihvatiti predlog, ali ne mogu da izdržim i da mu ne pružim šansu. Jeste on mali histerik, koji bi trebalo da dobije po guzici i da bude poslat da kleči na kukuruzu u ćošku učionice, ali ja ipak želim da poverujem u to da u njemu ima bar M od muškarca, i da će imati petlju da se suoči sa stvarnošću. Možda nekome ovo „mali histerik“ zvuči neprimereno, pogotovo kada se u obzir uzme visina premijera serbskog, a meni se čini potpuno odgovarajućim. Kada je visina u pitanju – niži je od mene, a i mlađi je, te s punim pravom mogu da ga zovem mali. I kao čovek je izuzetno mali, sitan, sićušan, u atomima prisutan. Da je histerik pokazuje svakodnevno, jer sve manje nerava ima za naučene sklopljene ruke i tobož smiren govor. Iskreno govoreći, dobro on i podnosi presiju kojoj se svojom i voljom svojih političkih vlasnika izložio.

Šta mu predlažem? Ono što bi mu predložio, valjda, svaki normalni građanin Srbije.

Aleksandre Vučiću, obećavamo ti kao narod da nećemo krivično i na druge načine goniti tvoje političke saborce, a to se pre svega odnosi na one koji se razlikuju samo po količini ljigavosti uz koju ti se uvlače u rektum. Evo spremni smo da vam oprostimo sve laži, samo se sklonite, priznajte da niste dorasli zadatku. Zaboraviće ovaj narod brzo sva predizborna obećanja kojima ste navukli naivne srpske glasače da izađu na izbore i zaokruže broj ispred vaše liste. Zaboraviće čak i poplave, manipulacije kojima ste se služili u vreme velike nacionalne katastrofe, i lažne doktorske titule, i izbore na Kosovu koji su protekli u senci vešto spinovanih vesti o žrtvenom jarcu Mići Megatrendu. Nećemo čak insistirati ni na tome da Nebojša Slina Stefanović pred javnošću odbrani svoju doktorsku disertaciju. Sve ćemo vam oprostiti, samo nestanite. Vodite ovu državu, koja je već na samrti, u sigurnu propast. Bez vas su nam šanse da opstanemo na mapi sveta minimalne, sa vama su ravne nuli.

Kleo si se, Aleksandre Vučiću, dok si postavljao tablu sa imenom ulice Ratka Mladića, da si patriota. Tvrdio si da si rodoljub kakvog ova zemlja nije imala. Pokaži svoj patriotizam sada, kada je to tvojoj državi najpotrebnije. Pokazao si sve svoje najgore osobine, pokaži sada da imaš bar jednu vrlinu. Video si kako je to kad si na vlasti, osetio si čari koje pruža moć, polečio si malo komplekse, skloni se sada i pusti da sposobniji od tebe pokušaju da spasu što se spasiti da. Rasprodali ste, zajedno sa svojim prethodnicima, sve što je moglo da se rasproda, pa nije ostalo baš puno toga za spašavanje, ali daj nam priliku da sačuvamo makar dostojanstvo. Daj nam priliku da pokušamo da pružimo svojoj deci bar bledu šansu da će živeti u nekom boljem sutra, u nekoj lepšoj Srbiji.

Pokaži, Aleksandre Vučiću, da imaš bar dvocifren IQ, i shvati da ste kod naroda izazvali toliki gnev da se ova lavina nezadovoljstva neće zaustaviti dok vas ne zatre i dok ne učini da vas nema na političkoj sceni. Budi bar mrvicu mudar i skloni sebe i svoje dupelisce dok je vreme, ne guraj sopstvenu državu u dalje podele i sukobe. Na ivici smo gladi, predsedniče Vlade, a vi ne činite ama baš ništa da to promenite. Naprotiv, ukidate pomoć porodiljama, produžavate radni vek zaposlenima, krajcujete već besramno male penzije, otpuštate ljude, atakujete na slobodu govora, atakujete na dostojanstvo ljudi, igrali ste se u poplavama koje su nas zadesile životima stotina i hiljada ljudi. Preveliki ste zalogaj zagrizli, Aleksandre Vučiću. Prihvati ovaj moj predlog, i povucite se tiho i ćutke, za dobro svih nas.

Dao sam sebi obećanje da ću te svakodnevno podsećati na ovaj predlog, i da ću svakog dana obraditi bar po jedno političko i verbalno zlodelo kojima se ti i tvoji saborci služite i kojima ste se služili da biste se dočepali vlasti. I da se u startu razumemo, dovoljno sam dugo na Internetu da bih sebi dozvolio da me neinteligentni i slepo poslušni hakeri u pokušaju spreče da iznosim istinu u javnost. Ne mislim time da vas raskrinkam, činite vi to sami, i tek ćete činiti kada puknu tikve u koje ste zajednički pišali sa dojučerašnjim politčkim saveznicima, radiću to da bih svakodnevno podsećao ovaj narod da svaki pojedinac ima pravo glasa, i da ima pravo da slobodno izrazi svoje političko uverenje, i da ima slobodu izbora. Naš je izbore, premijeru, da vas nema. Ili to još uvek nisi shvatio?

22 thoughts on “Predlog za džentlmenski sporazum

  1. Ja, politički neostrašćena, mogu samo da kažem da je narod glasao i izglasao. Većina. Sada možete/možemo samo da ćutite/ćutimo i trpite/trpimo. Meni se lično dopada ovo što planiraju, iako ću debelo da osetim na svojoj koži. Ali, ako je to cena da mojoj deci napokon stigne to bolje sutra, trpeću i istrpeću (verovatno) :)

    Sviđa mi se

    • Možeš li da mi pojasniš taj termin politički neostrašćena? I da li to znači da sam ja ili neko drugi, kome se ne dopadaju potezi ove vlasti, ostrašćen(i)? I možeš li, molim te, da mi navedeš šta ti se to tačno od planiranog dopada?

      O političarima na vlasti se donose zaključci na osnovu dela, a ne na osnovu obećanja. Čak i krava u štali mukne kad joj nešto nije po volji, a neće progovoriti čovek. Ćute i trpe samo kukavice (nisam hteo da upotrebim pravi izraz za takva bića).

      Voleo bih da mi odgovoriš na ona dva pitanja, zaista želim da se upoznam i sa tom drugom stranom medalje.

      Sviđa mi se

      • Objašnjenje termina „politički neostrašćena“:

        Jebe se meni ko je na vlasti, hoću da mi bude dobro. Mogu i talibani, i sektaši, narko bosovi, kraljevi čokolade… dok je meni i svima oko mene dobro, nemam primjedbi.

        Što se tiče „poteza“ nove vlasti, ne znam na šta konkretno misliš. Tek što su se prihvatili dužnosti, desila se prirodna katastrofa. Znači, obećanja još uvek postoje, na dela ćemo malo da popričekamo. Sada postoje drugi prioriteti – obnova infrastrukture. To bez posledica ne mogu da istrpe ni neke bogatije zemlje od naše.

        Šta mi se naročito dopada od obećanja? Ulaženje novca u legalne tokove.

        A to što je moja odluka da trpim, svakako da nije stvar ličnog izbora, već nemogućnost da bilo šta sama promenim, dok ne smislim neko rešenje. Možda ću bogato da se udam i srećno uzviknem „Kocka je bačena“… ili se kaže „Eureka“… ili tako nekako… :)

        Muuuuuu … ;)

        Sviđa mi se

      • Ako ti je važno da ti bude dobro, onda ne možeš da budeš ravnodušna prema činjenici da zemlju vodi nesposobna vlada. Stoga, ne pije vodu ta priča o „neostrašćenosti“.

        Upravo u toj katastrofi, nova vlast je pokazala svu svoju nesposobnost. Tragično loše su se organizovali, igrali su se životima ljudi, manipulisali su informacijama, zvali ljude da ostanu u kućama pa onda naprasno tvrdili da to nisu rekli (i sklanjali vesti o tome sa sajtova koji su im pod kontrolom), poigravali su se volonterima (slali hiljade mladih u Šabac iako realne potrebe za tim nije bilo), itd, itd… Za primer neka posluži poređenje sa susednom nam Hrvatskom čije je ministarstvo poljoprivrede izašlo u javnost sa podatkom koliko su grla stoke spasili tokom poplava. Koliko je spasila naša vlast?

        Ulaženje kog novca u legalne tokove? Mi smo na ivici bankrota, ako je već nismo i prešli, tako da novca kod nas nema. A kada nečega nema, onda to ne može biti ni u legalnim ni u nelegalnim tokovima. I ko će se pobrinuti da sve bude legalno? Ministar koji je na falš fakultetu odbranio doktorat plagijatom? Njemu veruješ da će ti doneti boljitak?

        Ovu državu treba da vode odgovorni ljudi, koji će pronaći načina da ožive našu proizvodnju, a ne gomila nesposobnjakovića koji će prodavati ono što je preostalo da bi kupili još koji mesec ostanka na vlasti. Ništa od tih stranih investicija nije za tvoje i moje dobro, to je za njihovu dobrobit, i ni za čiju drugu. Investitori ne dolaze ovde zato što vole Srbiju ili političare koji su na vlasti, oni dolaze ovde da budzašto kupe zemlju, da imaju jeftinu radnu snagu, i da ostvare profit.

        Odrasla si, prestani da veruješ u bajke da će biti bolje ako se nastavi ovako. I pojedinac ne može da promeni ništa, slažem se, ali mnogo pojedinaca udruženih oko iste ideje itekako mogu. Treba samo pobediti lenjost i imati bar malo odgovornosti prema deci.

        Sviđa mi se

  2. Nesum školovala da procenjujem stručnost Vlade. Verujem u rezultate. Njih očekujem kada se zemlja oporavi od katastrofe.

    Što se tiče organizovanosti u toku odbrane od poplava, mogu samo da kažem da mnogo veruješ novinama i društvenim mrežama. Svaka novina živi od tih bombastičnih naslova, a sadržaj neću ni da komentarišem. A što se tiče komentara na naslove, svako je dao sebi za pravo da bude stručnjak umesto Stručnjaka, i da lupeta gluposti. Selektivno su birani komentari koji su puštani da budu vidljivi. I to je to – opšta svenarodna dezinformisanost.

    Ne znam od kada je stoka bitnija od ljudi. Iako mnogi misle da je narod stoka…ljudski život je prioritet u odnosu na sve, bar meni. „Naši“ su spašavali ljudske živote. Jbg… šta’Š.. možda su i omašili temu… (oh kako volim crni humor, nisam mogla da odolim) :P

    U ovoj odbrani pobedili su svi, osim onih koji su sedeli pored kompjutera i kritikovali i Vladu, i Vojsku, i Policiju i struku … Čudo da nisu i volontere, eto baš me čudi. Ili možda jesu, ali imam pravo da budem neobaveštena.

    A što se tiče legalnih tokova, naravno da je kasa prazna. Tek kada privatnici budu počeli da prijavljuju radnike, poreze i doprinose.. tek tada će početi da se puni budžet. Svi kukate na javni sektor, a jedino javni sektor uplaćuje redovno svoje obaveze po svim osnovima. Ako privatnik uplati poreze i doprinose na 20.000RSD a zaposlenom da još 70.000RSD na ruke.. to su „legalni tokovi“? Živo me zanima kako i na osnovu čega diže taj „ostatak“…

    Zašto ti misliš da je Stefanovićev doktorat plagijat? Pročitao si u novinama? Na netu? Ja hoću da verujem da nije. I nije plagijat.

    Mića je hit! :D

    Hoću da verujem i u Vladu i u Bajku! :D

    Sviđa mi se

    • Školovana si da znaš koja ti Vlada može doneti dobro u budućnosti (znači, imaš sposobnost i stručnost da se baviš političkom analizom i predviđanjima), ali nisi školovana da vidiš katastrofalne rezultate u sadašnjem vremenu? Zanimljiva je to neka škola.

      Da me iole poznaješ znala bi da se nikada – pa ni sada – nisam oslanjao na tekstove iz medija. O svemu se informišem iz prve ruke, i nikada ne potpadam pod histeriju izazvanu spinovanim informacijama. Najveći deo informacija koje imam o dešavanjima za vreme poplava imam sa lica mesta, od ljudi koji su se borili za živote i za imovinu. Onaj manji deo sam saznao slušajući radio-amatere i prateći Twitter i Facebook.

      Živote naših građana spašavali su radio-amateri, Gorska spasilačka služba, samo jedan mali deo Sektora za vanredne situacije i lokalni meštani. Ko god je slušao radio-amatere tokom poplava zna o čemu pričam. A i to je trajalo dok nisu zasmetali komentarisanjem neaktivnosti (načelnika) jednog od sektora MUP-a, pa su naglavačke izbačeni iz Centra za obaveštavanje. Ili možda hoćeš da me ubediš da ih je spašavao Aleksandar Vučić vozajući se helikopterom od mesta do mesta i vucarajući sa sobom TV ekipe da budno prate svaki njegov korak? Ova Vlada je pala na ispitu na koji su je naterale poplave, i ko god ima zrno zdrave pameti u glavi to vidi. Ok, tvoj je izbor da veruješ u laži i bajke, i ja taj tvoj izbor poštujem. Ali zarad svih onih mrtvih koji su stradali zbog nesposobnosti i neodgovornosti Vučićevog kabineta, pokušaj da ih ne veličaš. Bar ne kada su poplave u pitanju.

      Notorna je laž da preduzeća iz javnog sektora uplaćuju sve doprinose i poreze. To ne znači da to ne treba da rade i privatnici, ali ova Vlada ne čini ništa da uvede red u tom sektoru, to su samo prazna predizborna obećanja, poput onog da neće biti plaćanja pretplate za RTS. To je obećao lično premijer, da bi samo koji mesec kasnije počeo da šalje sudske izvršitelje da plene ljudima imovinu. Toliko o iskrenosti i doslednosti predsednika Vlade.

      Ne mislim da je doktorat Neše Sline plagijat, u to sam se uverio na osnovu argumenata. Pre nego što dam sebi za pravo da nekoga nazovem falsfikatorom ili plagijatorom, pogotovo ako je taj neko na poziciji sa koje može da mi naudi, ja dobro proverim relevantne činjenice. Nebojša Stefanović je svoju doktorsku disertaciju odbranio pet semestara nakon diplomiranja, iako propisi Megatrend univerziteta nalažu da se čeka najmanje 6 semestara, i njegov rad sadrži veliku količinu plagijata. Možeš ti da veruješ u šta god želiš, to je tvoje legitimno pravo, ali je isto tako moje pravo da ukazujem – dok do promena ne dođe – na katastrofalno loše vođenje države Vučića i njegovih poltrona.

      Sviđa mi se

  3. Vidi, ako ti misliš da možeš da vodiš ovu državu, okej… I, verujem da imaš čitav tim stručnjaka u glavi, pa izvol’te… al’ nemoj neko da bi mi platu dir’o! :D Jer ovi su se nameračili na moju platu.. tako da slobodno možeš da upišeš u tefter da imaš jedan glas! Šta fali da ovu zemlju vode radio amateri i gorske službe, po neki tviteraš i neke FB stranice… Veri najs :)

    Sviđa mi se

  4. Taj sebični stav najbolje govori i o tebi, i o državi u kojoj živimo. „Daj da je meni dobro, jebe mi se kako će biti mojoj ili tuđoj deci“.

    Oprostićeš mi, ali meni se takav stav gadi.

    Na ironične provokacije mi ne pada na pamet da reagujem. Prenisko je za moj ukus.

    Sviđa mi se

  5. Ova naša kuća poodavno nema dobrog domaćina da je vodi. Za to vreme, svako iz kuće je očerupao ono što mu se našlo pod rukom. Neki su krali na veliko, neki su kraduckali ( zavisi ko je na kom mestu bio ), a svi su gledali samo svoje dupe i niko nije razmišljao kako će jednoga dana izgledati i funkcionisati ta naša zajednička kuća.
    Trenutna slika je katastrofalna, počev od toga da se kuća raspada u bedi, a ti nemaš sredstava da je središ, preko toga da su ukućani davno kompas izgubili i da svako vuče na svoju stranu, a zajednički cilj odavno ne postoji. O odgovornosti, protokolima kojih nema ili ne funkcionišu kao ni o svesti naroda ne bih da pričam.
    Ne volim ni da ulazim u ovakav tip rasprava jer nisam školovana da razumem politiku, ali sam ubeđena da se ništa ne bi promenilo kada bi onaj koga prozivaš otišao sa mesta na kojem je sada zato što je sveukupno stanje vrlo kompleksno i da bi sve došlo do ovog nivoa svi smo zajedno doprineli i radili na tome duuugi niz godina.
    Znaš, koliko god da ga ne volim, nije samo Vučić kriv što je sve u zemlji razjebano i što veliki broj ljudi u ovoj našoj zajedničkoj kući ne radi posao onako kako bi trebalo da ga radi…

    Sviđa se 1 person

    • Nikada nisam ni pomislio da je Vučić kriv za situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Svestan sam da je on samo dobio vruć krompir u ruke, i svestan sam da je on poslušnik koji izvršava ono što mu veliki igrači nalažu. Kriv je, međutim, zbog toga što nas pravi budalama, kriv je zato što nas laže, kriv je zato što je aroganatan, kriv je zato što pokušava da uvodi cenzuru, kriv je jer se okružio nesposobnim poltronima, kriv je za mnogo toga a nema petlju da prizna da je nemoćan i nesposoban. I upravo zbog toga što se obrću teze, i što se sledi logika da boljeg nema, ja sam pokrenuo seriju pitanja. Iz samih pitanja biće jasno za šta je sve kriv.

      Sviđa mi se

  6. Povratni ping: Pitanja za premijera (1) | Cyber™

  7. Još samo da vidim ko su ti kvalitetniji Peđa. Iskreno verujem da se ovo desilo dok su ovi u predhodnoj vlasti bili, da bi bilo sigurno još gore. Zamisli da je bio onaj neobavešteni, pa on ne bi znao ni posle deset dana da je bila poplava.

    Sviđa mi se

    • On bi bar pustio profesionalce da rade svoj posao, ne bi se trpao da se slika i da obleće Srbiju helikopterom. O pritiscima na medije da ne govorim. I o besramnom izbacivanju radio-amatera iz GCO posle 4 dana i 4 noći borbe za ljudske živote. I neobavešteni bi bar ispratio ruske spasioce, koji su prvi priskočili u pomoć.

      Sviđa mi se

      • Misliš onda da je šteta što „neobavešteni“ nisu ušli u republičku vlast?
        Ozbiljno, dopada mi se ovaj tvoj serijal pitanja za predsednika Vlade, međutim, ja ne vidim šta bi se desilo posle izbora ukoliko bi sada bili raspisani izbori, a premijer podneo ostavku. Istraživanja javnog mnjenja idu u prilog SNS-u, želeli mi to ili ne.
        Nisam glasala za njih, i iskreno, ne znam šta bi se promenilo ukoliko bi došao neko drugi. Ko drugi..ponovo DS koja je sada jedva ušla u parlament…ujedinjena srpska desnica, ujedinjena levica..ili…ko treći, četvrti..
        Zemlja je propala, u bankrotu smo odavno..i potpuni sam pesimista u pogledu budućnosti.

        Sviđa mi se

      • Ne mislim da je šteta što DSS nije u vlasti, naprotiv. Ja ne podržavam nijednu političku opciju, i sve vreme se borim za korenitu promenu sistema. Sve srpske političare posmatram podjednako kritički, i nikada nisam navijao ni za jednog. I svakom ću, što je normalno (jer se bave javnim poslom od državnog značaja) pronaći manu, i uvek ću ukazivati na nedostatke. Jer samo tako se greške mogu ispravljati.

        Sviđa mi se

  8. PS. Ako misliš da bi bilo ok da dođu stručnjaci, intelektualci, novi ljudi..znam da od toga nema ništa. Intelektualci i pravi stručnjaci ne žele da se bave politikom..znam neke koji su pokušali ali su ih “ tašna mašna klinci“ izbacili iz aktivnog političkog života…to za lokal znam..i mnogima od njih ne pada na pamet da se bave politikom.,

    Sviđa mi se

    • Sistem treba menjati, ne ljude. U dobrom sistemu nije preterano važno ko je na funkciji. A može se učiti nešto i od Italije, koja je od 1945. do 1988. obarala 41 vladu. Stalnim promenama su se izborili da budu među najrazvijenijim državama na svetu.

      Sviđa mi se

Ostavi komentar