Rusija, srpska majka


Pratim ovih dana dešavanja na društvenim mrežama i pisanje srpskih medija, pa ne mogu da ne konstatujem – sa ogromnom količinom tuge, ali i besa i izvesne doze gađenja – da je apsolutni hit situacija u Ukrajini. Napinje se komšijska krava u samrtnom ropcu, biće izgleda belaja, zvecka se oružjem, deder da se malo nasladimo! Mediji se utrkuju u smišljanju što eksplozivnijih naslova, u protekle dve sedmice preživesmo najmanje deset početaka III svetskog rata, rakete i raketni štitovi su okretani na sve strane sveta, flote su se preparkirale nebrojeno puta… Na društvenim mrežama sve šljašti od fotomontaža na kojima se glorifikuje snažna majka Rusija, koja po ko zna koji put demonstrira svoju silu i pokazuje Amerikancima da idu u ćošak da se kazne zbog nedoličnog ponašanja. Tužni Obama je uflekaniji od Monike Lewinski nakon oralnog druženja sa Clintonom, toliko ga je ledeni i muževni Putin iznapušavao. Ruski medved je ponovo rasterao američke vrapce, a oni su nas pre 15 godina ničim izazvano, podmuklo i iz mraka bombardovali. E pa sad su videli oni kako je to kad na jačeg udariš!

Kakva satisfakcija, i kakva sreća za sve one poginule tokom bombardovanja, i kakva uteha za sve porodice koje su izgubile nekog svog da bi rahmetli Milošević ostao još koji mesec na vlasti. Probao je i on da bude tvrd (kao što je ovaj put tvrd Putin), ali se baja malo zabrojao, pa smo kolektivno dobili po labrnji, toliko da nam još zvoni u ušima. Ne ide se bez one stvari u svatove, niti se kurobeca pred jačim od sebe. I cela ova priča sa Krimom i Ukrajinom me jako podseća na juni 1999. godine, kada je centralna vest bila (baš kao i proteklih dana): „Ruska vojska je zauzela aerodrom kod _________, i time je jasno pokazala odnos snaga“. Sad ovde umesto crtica možete dopisati Priština ili Krim, ostatak vesti je isti. Bojim se da će i narodi Krima i Ukrajine, poput srpskog življa na Kosovu, da dožive teško razočarenje, ali da se ne bavim ja nečim što nije moje dvorište.

Jako bih voleo kada bismo počeli malo da vodimo računa o tome šta se u našoj avliji dešava, i kako da učinimo neki korak ka boljem životu. Jeste prokleta, odavno je nju Andrić lepo nazvao, ali naša je. I u njoj živimo. Pa hajde onda da počnemo da je uređujemo, da pustimo komšijske krave da žive svoje živote, ili da crknu, ako im je do crkavanja baš stalo. Krajnje je vreme da shvatimo da nam niko neće pomoći dok sami sebi ne počnemo da pomažemo, i da je mnogo mudrije u određenim situacijama pokazati neku vrstu neutralnosti, pogotovo što u velikoj meri zavisimo od onih kojima naša podrška jednoj strani može da zasmeta. Imamo sasvim dovoljno svojih briga, i sasvim dovoljno svojih krava koje su na umoru, da bismo se brinuli zbog komšijskih. I imamo sasvim dovoljno domaćih razloga za proteste, da bismo se spremali da izađemo na protest podrške ovoj ili onoj strani u nekom sukobu koji to možda i nije. Voleo bih, takođe, kada bismo se malo zamislili nad time kako da se promeni postojeće stanje u našoj državi, a ne da sve svaka priča o tome završi kukanjem kako su svi isti, i kako nema šanse za promene, kako tonemo sve dublje… Od kukanja nema selameta, kao što ga nema ni od podrške bilo kojoj od političkih opcija koja nam se na predstojećim izborima nudi. Prosto ne mogu da shvatim da ljudi ne mogu (ili ne žele) da shvate da je jedino rešenje uzeti stvar u svoje ruke, i početi sa promenama u sebi, oko sebe, i pustiti da se talas promena širi u koncentričnim krugovima, dok ne zahvati celo društvo i dok konačno ne uspemo da promenimo pogrešno postavljen sistem.

A u sistemu nam je sve pogrešno. Od prvog do poslednjeg šrafa. To će, ipak, ostati tema za neki drugi post. Ovaj ću završiti pozivom radoznalom čitaocu da – ako ništa drugo – pogleda stranicu na Facebook-u ili sajt (koji je još u pripremi) Udruženja koje može da donese nešto novo, drugačije. Koje nema političke ambicije u smislu dolaska na vlast, koje je ograničilo svoje ciljeve na promenu (raspalog) sistema. Pridružite se, dajte predloge, kritikujte, hajde da počnemo od najsitnijih problema, ličnih, pojedinačnih, pa da krećemo ka periferiji kruga. I da učinimo bar nešto da ova iscrpljena Srbija koliko toliko stane na svoje noge, da ostavimo budućim pokolenjima državu iz koje se neće bežati čim se stekne pravo na pasoš. Da imaju i oni šta da uređuju i unapređuju, i da u tome budu bolji i uspešniji od nas.

29 thoughts on “Rusija, srpska majka

  1. …na racun Rusije….(hebi ga , profesorKA knjizevnosti). Uek se setim drugog dela Seoba, Crnjanskog u kojima blesavi i lepi, zaneseni Pavle Isakovic konacno odvede Srbe u Rosiju, koju je kao spas sanjao Vuk Isakovic u prvom delu knjige…I kako Pavela Isakovica Rusi preveslaju da ode u audijenciju kod rosijske carice, a primi ga porostituka. I kako komentarisuci ismevanje Isakovica od sumnjivog ruskog drustva u kome se nas nesrecni junak nasao, Crnjanski kaze, da se Carica sigurno ne bi smejala sali, iako je bila uspela jer je carica tako lako kaznjavala. „Bilo bi usekovanja jazikov“ sigurno, dodaje Crnjanski…
    Nije bas skroz uz txt, al je dobro…
    Poenta NEMA sale.Nema

    Sviđa mi se

  2. Neću komentarisati stanje u Ukrajini, mislim da je jedan naš političar dao jasnu sliku tog stanja. Ono što ti predlažeš- da se okrenemo svojoj avliji, to predlaže i on :) Znači, imao bi za koga da glasaš. Okretanje Srbiji, politička i vojna neutralnost i saradnja na ekonomskom nivou i sa Istokom i sa Zapadom, to je u najkraćim crtama politički program stranke za koju glasam. Da li ti ovo smatraš za prioritete tog Udruženja? Obnavljanje porodičnih, tradicionalnih vrednosti..između ostalog.
    E, sada,u ovom poslednjem pasusu pišeš “ I da učinimo bar nešto da ova iscrpljena Srbija koliko toliko stane na svoje noge, da ostavimo budućim pokolenjima državu iz koje se neće bežati čim se stekne pravo na pasoš. Da imaju i oni šta da uređuju i unapređuju, i da u tome budu bolji i uspešniji od nas. “ Apsolutno se slažem sa ovim rečima, ali da bi se to i ostvarilo potrebno je učešće na političkoj sceni ili podrška jednoj od postojećih političkih stranaka. Ne znam na koji drugi način bismo to kao pojedinci koji kao članovi Udruženja postaju grupa, mogli to da uradimo..ili participirajući u nekoj vlasti, makar i lokalnoj ili davanjem podrške nekoj stranci sa čijim ciljevima se slažemo.

    Sviđa mi se

      • Politička i vojna neutralnost zato da ne trpimo više ucene, da stvorimo mogućnost da se okrenemo sebi, da ih sami rešavamo,,kroz istoriju može da se vidi da smo bili neutralni možda i dva, tri puta, u različitim razdobljima.

        Sviđa mi se

    • Sve postojeće političke opcije su od pada Miloševićevog režima do sada, u većoj ili manjoj meri, bile na vlasti. I nijedna od tih stranaka nije učinila apsolutno ništa da promeni sistem, a uveren sam da svi vrlo dobro znaju da on ne valja. Svaka od tih stranaka je koristila postojeći sistem da bi protivpravno stekla imovinsku korist, i stoga ih bez trunke griže savesti trpam u isti koš. Lopurda do lopurde, i paščad koja ne sme da krene u ozbiljan sukob zbog ispreplitanosti u kriminalnim aktivnostima.

      Ako je Tadić znao da je Koštunica ojadio Kolubaru (famozni bageri koji nisu gašeni 30 dana u mesecu, 24 sata dnevno + kupovina okolnih parcela zemljišta za potrebe Kolubare, pa dalja preprodaja), zašto ga nije uhapsio? Ili odgovorne za to.

      Ako svi tvrde da je Đilas tajkun i kriminalac, zašto ga ne lustriraju i ne uhapse?

      Ako je Dačić nosio koferče sa milionima evra, što nije uhapšen?

      I da ne postavljam milion pitanja, ima ih za svakog aktera na političkoj sceni.

      Odgovara im sistem, i to je suština priče.

      Sviđa mi se

      • Pa nema baš za svakog..ima za ove iz Feketića a i one pre njih? Kako si živeo u periodu 2004-2008? Da li je bilo bolje nego sada?

        Sviđa mi se

      • Nemojmo brkati babe i žabe. Tada se živelo bolje nego sada zbog toga što smo još uvek bili popularni, i što još uvek nismo prokockali poverenje međunarodne zajednice, pa je bilo donacija sa svih strana. U periodu koji navodiš desile su se 22 od 24 sporne privatizacije i isporučeno je Hagu najviše srpskih oficira i državnika. Druga je stvar što smo mi kao nacija kratkog pamćenja, pa nas politikanti ubede da su oni pravi izbor.

        Sviđa mi se

      • Svako ima pravo na svoje mišljenje, zar ne? Što se privatizacija tiče one su bile u domenu Mlađana Dinkića i G17, A Hag..ne verujem da je Vojislav Koštunica to rado radio..Pogledaj statistike iz tog perioda i potrošačku korpu tada i danas. Ali, nema veze. Ja znam za koga glasam već godinama unazad, imala sam tu čast da Koštunicu upoznam lično i da van kamera, neformalno razgovaram sa njim. Divan čovek.

        Sviđa mi se

      • Nikada nisam nikome sporio pravo na izbor. Ili na mišljenje. Ali isto tako ne dozvoljavam da mi se laž nameće kao istina.

        Privatizacije su bile u domenu Mlađana Dinkića: pored Ljiljane Nedeljković i Radeta Bulatovića, koji su vedrili i oblačili obaveštajnim službama, Koštunica nije bio obavešten da se rade prljavi poslovi sa privatizacijama? Onda ga treba lustrirati, zabraniti mu da se bavi politikom.

        Potrošačka korpa tada i danas: Tada su postojale donacije, i novac koji je tim putem pristizao je preusmeravan na kupovinu socijalnog mira. Zabluda? Pa gde su projekti za koje su dobijene pare? Nisu ni započeti, a novca nema. Dakle…

        A Kolubara? Šta ćemo sa njom? Koštunica je direktno, preko svog čoveka, kontrolisao Kolubaru. Šta ćemo sa tim pljačkama? I tu je bio neobavešten?

        Ovim uopšte ne želim da kažem da su drugi bolji. Za svakog političara na srpskoj sceni može se pronaći umešanost u kriminalne radnje. I svaki ima podjednako mnogo putera na glavi. Nijedan nije pošten, i nijednom nije dobrobit nacije u glavi. Samo lični i stranački interesi.

        Sviđa mi se

      • Ko je ojadio Kolubaru???? DSS…Neeee..Za Kolubaru SVI imaju putera na glavi. Palma, SPS, DS, a Dragan Tomić je jedini bio na „tapetu“. I šta se desilo na kraju? Čovek je oslobođen i na slobodi je, naravno. Postoje ljudi u DSS-u kojima je lična interes na prvom mestu, to ne sporim. Ali za Vojislava Koštunicu odgovorno tvrdim da mu nije lični interes na prvom mestu, nije ni stranka..već država Srbija. Jedan je od retkih političara koji ne dozvoljava protekcije, koji je čist kao suza kada su neke nepoštene radnje u pitanju. Nikada ništa nije uzeo za sebe dok je bio na vlasti, niti je to dozvolio svojoj porodici.

        Sviđa mi se

      • Ok, ako kao ozbiljna i zrela osoba tvrdiš da DSS nije ojadio Kolubaru, onda ćemo tu temu staviti ad acta, jer imamo različite činjenice pred očima. A to što je Tomić na slobodi, kao i mnogi njemu slični, znači samo da je pravosudni sistem na nivou drugih banana država. A upravo se Koštunica kleo da će izvršiti reformu pomenutog pravosuđa, insistirao na legalitetu i legitimitetu, na vladavini prava. I ja ne tvrdim da je on uzeo nešto sebi lično, ali je nesprečavanjem i zataškavanjem krivičnih dela postao saučesnik, i za to se ide u zatvor. I nikada neću prihvatiti termin „čist kao suza“ kada je neko od srpskih političara u pitanju. Trebalo bi da budeš malo upućenija u rat koji se nakon 5. oktobra 2000. godine vodio na relaciji Koštunica – Đinđić, kada je taj čestiti i dobri profesor i doktor ostavio Radeta Markovića na položaju šefa DB-a da bi prigrabio sve poluge vojne i bezbednjačke sile, i time držao u šahu Đinđića. I vrlo dobro znamo kako je ko završio. Đinđić na Novom groblju, Koštunica i dalje egzistira na srpskoj političkoj sceni.

        Vrlo sam spreman da uđem u otvorenu i korektnu diskusiju o svakom pojedinačnom srpskom političaru. Čak pomišljam da napravim grupu na FB.

        Sviđa mi se

      • Poznajem političku scenu Srbije, 20 i više godina sam bila u politici na lokalu. Optužbe na račun Koštunice a vezano za Radeta Markovića..hmm..da li je on kao PREDSEDNIK države imao pravo da smenjuje ljude? Nije, po tadašnjem i sadašnjem Ustavu, predsednik države nema velika ovlašćenja. Imam utisak da želiš da nametneš mišljenje da je Koštunica kriv za ubistvo Zorana Đinđića. Nije kriv. Da jeste odavno bi bio u zatvoru. Politička pozadina ubistva Đinđića teško da će biti otkrivena. Otvori grupu na Fejsu, ovde smo odavno otišli sa teme.

        Sviđa mi se

  3. Sećam se tog likovanja- a oni iz Preko Bare za tili čas sagradiše Bondstil. I pitanje prestiža bi zaboravljeno.
    Slovenska duša, ume i da greši i da se zaleti i da… gubi, večito gubi.

    Sviđa mi se

  4. Da mi batalimo visoku politiku u kojoj ima najmanje sentimentalnosti a najviše ekonomije, kalkulacija, poteza i kontrapoteza. Da se okrenemo sebi, da pazimo da u toj borbi slonova ne budemo pregaženi i da kao što je rekao Cyber poradimo na tome da živimo u boljem društvu tako što ćemo postati bolji ljudi.

    Sviđa mi se

  5. Dajte molim vas, Voja ne obavešteni. Nije ga bilo nigde i sada se pojavio pred izbore. Od najmanje 12 fabrika u mom gradu sada imamo jednu stranu kompaniju koja inače cela montažna. Eto šta smo dobili od Demos-bloka. Možda je on privatno divan čovek ali je u istoj korpi sa ostalima.

    Sviđa mi se

  6. Nikad Rusiju nisam smatrala svojom majkom, niti bilo koju drugu državu. Ne znam, takav mi je karakter, valjda, da ne volim vezivanja kojima je osnov LAŽ. Ceo svet je moj dom, u krajnjem slučaju a tako se i osećam. Na Kosovu smo ostali sami, a šta, sad treba da budemo srećni što je Putin pomenuo Kosovo? O čemu se tu radi? Zna gde se nalazi, čuo za nas, je li?
    Neka Rusi rade šta misle da treba, neka se opredeljuju, izjašnjavaju, ja im se u to neću mešati, a nemoj ni oni nama. Ja verujem u bajke, ali ne bajke tipa nas i Rusa trista miliona, ova braća, ona braća, naročito ne u bajke o braći po veri. Jedina braća koju priznajem i jedini rod su mi oni po duši, ma gde bili, ma kom narodu pripadali.

    Sviđa mi se

Ostavi komentar