Medijska prostitucija


Devedesete godine prošlog veka bile su toliko ružne da je svako normalan pomišljao da ružnije ne mogu biti. Jedno od skaradnih obeležja tog vremena su svakako bile i sponzoruše, kao i njihovi sponzori; sa famoznim „4P“ – pejdžer, pištolj, plavuša, Pajero. Sponzoruša je, zapravo, sofisticiran naziv za prostitutku, koja svoje telo prodaje za poklone i noćne provode. Ukoliko tu bude i nešto keša, još bolje. Ona se, međutim, za razliku od poštenih prostitutki – koje se za svoju koru hleba bore i po suncu, i po kiši, na snegu, na ulici, po budžacima i zabačenim parkinzima – vozila u udobnim džipovima i provodila po fensi lokalima. Kako su te (zapravo duboko) nesrećne devojke pravdale roditeljima skupe poklone, odeću, parfeme, u vreme kada se jedva sastavljao kraj sa krajem, i koliko su zapravo roditelji prećutno odobravali kurvanje – tema je za neki drugi put.

U vreme masovne pojave sponzoruša u Beogradu je postala popularna Silikonska dolina (ulica Strahinjića bana, u samom centru Beograda, prepuna „fensi“ kafića i restorana, gde se izlazi da bi se bilo zapaženo). Istu tu ulicu sada okupiraju pripadnici onoga što se u Srbiji zove džet set, bizMismeni (sa sve M) i ostali preko-noći-sam-se-obogatio-vidi-mi-lanac zavodnici, u pratnji jedne nove generacije prostitutki, koje u današnje vreme zovemo starletama. Jedno vreme sam taj pojam jednostavno ignorisao, reč kao i svaka druga, a onda sam stavio prst na čelo. Kako se to postaje starleta, majku mu? I šta to zapravo – u ovoj napaćenoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu – konkretno znači?

Kada ne zna kako da dođe do nekog dinara, i kako da ispliva iz anonimnosti, devojka se prijavi u neki reality show. Bogu hvala, na svakoj televiziji ih ima koliko hoćeš. Tamo se smuva sa nekim, ili spontano i sasvim slučajno dozvoli da je kamera uhvati gologuzu, ili napravi skandal bilo koje vrste; načina je mnogo, izbor istih nije preterano bitan, važan je rezultat – biti primećen(a). Reality show dođe i prođe, ali mudre ili vešto vođene devojke lepo unovče tu popularnost, i budući da zapravo i nemaju zanimanje, pa se ne mogu nazvati ni pevačicama, ni igračicama, one postanu starlete. Nema veze što pojam sam po sebi ima kurvast prizvuk, ono ‘star’ daje nazivu zvezdanu dimenziju. I kao takve se pojavljuju kasnije po tabloidima, TV emisijama, zovu ih na razne strane, a one se smeškaju i gledaju kako da što bolje unovče svoj izgled. Po meni je to najklasičnija prostitucija: prodajem svoje telo (svoj izgled). I zarad fizičkog izgleda (a pri tom se ne bavim modom ili sličnim zanimanjem, gde je izgled jedan od preduslova) „uspem u životu“. Na umu imam konkretno izvesnu Draganu, oprostićete mi što joj ne znam prezime, koja je prvo bila balerina u serijalu „Zvezde Granda“, onda se pojavila (mislim) na VIP Farmi, i tamo je prezentovana kao bivša devojka jednog od mladih pevača. To je bio kriterijum da i ona bude VIP! Očijukala je malo sa njim, siktala na njegovu aktuelnu devojku, ali i flertovala i mentalno se mazila sa moralnom nakazom iz Semberije (za neupućene: Miloš Pedofil Bojanić). Ti reality programi budu aktuelni, pa padnu u zaborav, ali je mlađahna Dragana prvo bila voditeljka (ah, kakvo skrnavljenje tog teškog zanata) na ružičastoj televiziji, a sada je, kao nesvršeni student na privatnom univerzitetu savetnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Ono što mene zanima je zapravo sledeće: kakvim snom spavaju roditelji pomenute Draganice, ali i svih ostalih starleta, koje se prostituišu i pri tom ih cela nacija u tome prati, a dobar deo iste te nacije ih čak i podržava? Osećaju li se ponosno što su im ćerke „uspele“, ili se osećaju skroz poniženo i degradirano? Koliko u evrima iznosi nadoknada za poniženje i životni poraz? Da li je moguće da klasično kurvanje doživljavaju kao uspeh u životu? Mnogo je pitanja, a odgovore zaista ne znam. I voleo bih kada bi mi ih neko dao. Suludo je očekivati da ih dobijem iz prve ruke, ti roditelji bi na takva pitanja verovatno odgovarali ćutanjem i gutanjem knedle, ali eto… Kada bi me bar neko prosvetlio…

5 thoughts on “Medijska prostitucija

  1. „…a sada je, kao nesvršeni student na privatnom univerzitetu savetnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije…“

    Čekaj, jel’ ovo proverena informacija?

    Ako jeste, odoh odmah da se roknem, pa ta mala (koja se, inače, preziva Milošević, čini mi se) ne ume dve unakrst da sveže… a toliko je izveštačena da se sama izveštačenost, što bi rekli Rusi, pored nje odmara…

    Sviđa mi se

    • „U grupu, najblaže rečeno spornih postavljenja, ušla je i Dragana Milošević, koja je s podijuma “Granda” došla na mesto asistenta novopostavljenog v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića. Miloševićeva je za asistenta direktora EPS-a došla s iskustvom balerine u emisijama „Grand“, odnosno asistentkinje Saše Popovića u „Zvezdama Granda“. Prethodno je volontirala u Informativnoj službi SNS i kratko držala svoju turističku agenciju, koju je ubrzo zatvorila.“.

      Pa ti vidi.

      Sviđa mi se

Ostavi komentar